• Объявления



Різноманітність елів

Все, что касается вин, домашнее виноделие, какое вино и с каким блюдом лучше употреблять, десертные вина, виды вин, рецепты с вином, характеристики вин. подобрать напитки к определенной трапезе

Різноманітність елів

Сообщение Кухар » 26 ноя 2011, 10:41

Всі марки пива можна розділити на дві групи: світлі і темні сорти. Оскільки в Європі поки немає єдиної системи класифікації усього розмаїття пива, що випускається в світі, можна скористатися джерелами нейтральної країни - в даному випадку США.

Американці ділять все пиво на два основні класи - ель, пиво верхового бродіння, і лагер, витримане пиво низового бродіння. З іншого боку, навряд чи, наприклад, німці погодяться з тим, що всі сорти верхового бродіння можна віднести до елю, так як у самій Німеччині цей тип пива називають все-таки саме пивом. Тому пиво верхового бродіння слід розділити на декілька підкласів. Крім того, необхідно відрізняти ще два типи пива - гібридні сорти й особливі сорти, які не входять в два названих класу.

Тепер спробуємо розібратися у всьому цьому різноманітті.

Так як ель спочатку був придуманий у Великобританії, то цілком природний той факт, що найвідоміші класичні його сорти виробляються в Британії та Ірландії.

Біттер (Bitter) - гіркий ель. Це національний сорт англійського елю. Хоча з англійської та німецької мов bitter перекладається як «гіркий», насправді цей ель має вельми приємний смак. Свою назву він придбав кілька століть тому, коли англійські пивовари стали використовувати хміль, що надає пиву гіркуватий присмак. Типовий гіркий ель має колір темної міді, хоча у деяких спеціальних сортів відтінок варіюється від бурштинового до бронзового. Різновиди біттера можна поділити на три групи: звичайний біттер (Ordinary Bitter) з щільністю 9-9,5%, спеціальний біттер (Special Bitter) -9,5-10,5% і спеціальний біттер екстра (Extra Special Bitter) -11 - 12%.

Майлд (Mild) - м'який ель. Дійсно, фортеця цього пива невисокої щільності, чимось навіть нагадує російський квас, дуже невелика -2,5-3,5%. Майлд має повний, добре виражений солодовий смак, він сухий і менш гіркий, ніж світлий ель. У наші дні проводиться два види м'якого елю: Pale Mild Ale красивого золотого кольору і Dark Mild Ale - темно-коричневого.

Браун ель (Brown Ale) - коричневий ель. Хороший сорт пива для новачків, що полюють за новими смаковими відчуттями, але також може сподобатися і досвідченим знавцям. Браун ель не дуже рідкий, має неяскравим солодовим смаком з приглушеними горіхово-карамельними тонами, приємними і м'якими, досить ароматний. Коричневий ель - більш насичений і міцне пиво, ніж його найближчий родич майлд. Деякі марки такого елю мають світло-коричневий колір і солодкуватий горіховий присмак, зокрема Newcastle Brown Ale. Інші, наприклад Old Peculier, - темніші, міцні, різкі і незвичайні. Як правило, коричневий ель містить 4,6-6,5% алкоголю.

Пейл ель (Pale Ale) - світлий ель. Він містить більше хмелю та алкоголю, ніж близький йому за походженням біттер. Найпоширеніша різновид світлого еля - Classic English Pale Ale. Його вже більше двох століть варять на жорсткій воді англійського міста Бертон-на-Тренто, насиченою мінеральними солями. Колір світлого еля - як правило, золотистий, мідний або бурштиновий. Смак злегка фруктовий з тонами горіхів і підсмаженого солоду, приємно сухий і часто з гіркуватим присмаком.

Міцний ель (Strong Ale) більш «великоваговий», ніж Пейл ель. Його так і називають - English Strong Ale. В Англії варять також старий ель (Old Ale). Цей різновид міцного елю має трохи гіркуватий смак, але солодший, ніж світлий ель. Цей коричневий ель особливо хороший для неквапливого смакування після обіду або для вечірніх узливань. Ще один варіант міцного елю випускається під назвою темний ель (Dark Ale).

Шотландський ель (Scottish / Scotch Ale) - прямий конкурент темного елю, який варять у прохолодних північних районах Сполученого Королівства. Головні відмінності - більш темний колір, солодовий смак з олійно-горіховим відтінком і нерідко легкий димний аромат, який нагадує, що шотландський ель відбувається з тих же торф'яних боліт, що і знамените шотландське віскі, хоча за смаковими якостями шотландський ель схожий з англійським біттери. По суті цей ель являє собою напівфабрикат віскі, тільки не піддався перегонці і витримці. Існує кілька різновидів шотландського елю: light 60 / -, heavy 70 / -, export 80 / -. Коса риска у назві означає ціну пінти, яка становить близько 500 мл, в шилінгах. Нарешті, є ще Strong Scotch Ale, який, мабуть, найбільш близький до англійського міцному еля і позначається числами від 90 / - до 160 / -.

Барлі вайн (Barley Wine) - ячмінне вино. Своєю назвою цей екзотичний сорт пива зобов'язаний виключно високої міцності: спирту в ньому стільки ж, скільки у вині -8,5-12%. Цей ель має фруктово-карамельний аромат і складний солодовий присмак, причому природна солодкість досить гармонійно поєднується з хмільною гіркотою. Звичайний його колір-темний мідно-золотистий. Барлі вайн розливають в пляшки оригінальної форми і часто подають у винному келиху або навіть у великому бокалі для бренді. Мабуть, тому ячмінне вино іноді називають коньячної версією пива. Воно непогано зберігається і з часом стає навіть краще.

Портер (Porter) був створений в Англії приблизно в 1722 році і призначався для людей, зайнятих важкою фізичною працею, - портових вантажників, носіїв, ломових погоничів. Спочатку він так і називався - porter's ale, тобто «ель портовиків», але збереглося тільки слово porter. Колись портер був чи не найпопулярнішим щоденним сортом пива. У ньому були присутні безліч добавок - трав і спецій. Сучасний портер - це пінистий ель майже чорного кольору, який приємно неквапливо потягувати непогожими вечорами. Втім, вичерпно охарактеризувати цей сорт британського елю нелегко в силу суперечливості його властивостей: він має злегка солодкуватий солодовим смаком з приємним ароматом підсмажених зерен.

Стаут (Stout) - законний спадкоємець портеру, вельми популярний у Великобританії. Завжди дуже темний, майже чорний, так як при його виробництві використовують карамельний солод і палений ячмінь. Існує п'ять різновидів стаута: класичний ірландський стаут ​​(Classical Irish Stout), стаут ​​зарубіжного типу (Foreign-Style Stout), солодкий стаут ​​(Sweet Stout), вівсяний стаут ​​(Oatmeal Stout) і російський імператорський стаут ​​(Russian Imperial Stout). У стаута сильніше, ніж у портеру, виражений аромат паленого солоду, навіть з деяким акцентом кави.

Класичний ірландський стаут ​​виробляє пивоварна компанія Arthur Guinness and Sons в Дубліні. «Гіннесс» - типовий слабоалкогольний стаут ​​з чистою хмільною гіркотою і вираженим ароматом хмелю.

Сухий стаут ​​(Dry Stout) є різновидом класичного ірландського Стаута. Він трохи більш гіркий і ароматний, ніж солодкий стаут. У містечку Галвей регулярно проводиться пивний фестиваль, під час якого п'ють сухий стаут ​​і закушують устрицями. Таке поєднання гурмани знаходять вельми вишуканим. Сухий стаут ​​нерідко використовують для приготування коктейлів.

Зарубіжним вважається стаут, який виробляють не на Британських островах. Зарубіжний стаут ​​варять у багатьох країнах, наприклад на Ямайці - Dragon Stout і в Канаді - St. Ambroise Oatmeal Stout.

Солодкий стаут, він же стаут ​​лондонського типу (London-Style Stout) або кремовий стаут ​​(Cream Stout), є конкурентом класичного ірландського. Замість паленого несоложеного ячменю для приготування солодкого стаута використовується так званий шоколадний солод. Це і створює деяку відмінність між цими вельми схожими сортами: характерний солодкувато-кремовий присмак солодкого стаута пояснюється додаванням лактози, або молочного цукру, який не ферментується дріжджами. Через присутність лактози солодкий стаут ​​іноді називають молочним (Milk Stout). Щоб зупинити ферментацію, солодкий стаут ​​обов'язково пастеризують.



Вівсяний стаут ​​відрізняється від усіх інших тим, що при його виробництві використовується овес, хоча його частка рідко перевищує 10%. Імовірно, популярність вівсяного стаута пов'язана з прихильністю англійців до вівсянки, яку вони вважають дуже корисною для здоров'я.

Російський імператорський стаут, або просто імператорський стаут, своєю незвичайною стійкістю і здатністю виносити дальні морські подорожі нагадує індійський світлий ель, а фортецею і смаком може змагатися з хорошим портвейном. Згідно з легендою, це мідно-коричневе пиво любила імператриця Катерина II, і з 1780 по 1914 рік на замовлення імператорського двору його поставляли морем в Санкт-Петербург. У наші дні таке пиво два місяці дозріває в бочках, залишаючись непастеризованим, потім його розливають по пляшках, і воно дозріває ще цілий рік.

Червоний ірландський ель (Red Irish Ale) - мабуть, єдиний представник сімейства елів, провідний своє походження саме з Ірландії. Збалансоване поєднання смаку солоду і хмелю, а також характерна кремоподібна консистенція відрізняє червоний ірландський ель від усіх інших елів.
Аватар пользователя
Кухар

 
Автор темы
Сообщений: 283
Темы: 263
Зарегистрирован: 26 ноя 2011, 09:20
Откуда: Україна
Благодарил (а): 7 раз.
Поблагодарили: 12 раз.

Объявления

Вернуться в Напитки, Винный погреб

Кто сейчас на форуме

Зарегистрированные пользователи: Yandex [Bot]




cron
Яндекс.Метрика