Страница 1 из 1

Джин

СообщениеДобавлено: 04 фев 2011, 12:59
Admin
Джин - «Голландська горілка» відвічна була лише настоянкою ялівцевих ягід, що застосовувалася виключно як ліки, пройшла довгий шлях від плебейської майже самогону до напою справжніх джентльменів. Існує багато марок цього напою, які відрізняються своїми інгредієнтами (незмінні компоненти - лише спирт і ялівцеві ягоди), а відповідно, і смаковими якостями.

Історія напою
Попередник джину - дженевер (від франц. Genevre-«ялівець») - з'явився абсолютно випадковим способом. У 1650 році голландський фізіолог і анатом Франциск Сільвіус в пошуках недорогого, але ефективного засобу від страху і безсоння, перепробувавши безліч компонентів, зупинився на настояних на спирту ялівцевих ягодах. Під час 30-літньої війни проти габсбурзького католицького блоку (Голландія і Британія були союзниками) англійські солдати помітили, що голландці постійно сьорбають якийсь напій, що робить їх абсолютно безстрашними в бою. Дуже скоро настоянка вже перестала бути ліками. У 1675 році в Амстердамі виробництвом став дуже популярним у всіх шарах суспільства дженевера зайнялася фірма Лукаса Бола. Англійці прозвали дженевер «еліксиром сміливості» і, повертаючись на батьківщину, прихопили з собою кілька пляшок полюбилася випивки. Так у Великій Британії почалася ера джина, згодом перевернула уявлення багатьох про «благородній» і «неблагородному» напої.
Британському королю Вільяму III Оранському, голландцеві за походженням, «букет» дженевера здався королю занадто бідним, і англійські винокури почали робити на основі дженевера оригінальний напій - добре відомий нині джин, додавши до нього власні компоненти. Так в напої виявилися, крім синіх ялівцевих ягід, цедра, що надає джину приємну кислинку, золоті насіння коріандру та корінь дягелю. У XVII столітті джин в Англії був чимось на зразок самогону: його готували в кожному лондонському будинку, пили самі і продавали всім охочим. Джин тоді вживали в чистому вигляді (а це майже 50 градусів), лише злегка підсолодженим. Зараз вже неможливо скласти уявлення про смаки англійців ХVII століття: найпопулярніша в ті часи марка джина - «Старий Том» (солодкий джин з додаванням гліцерину і цукру) - до наших днів не дожила. У ті часи джин залишався «плебейським» напоєм, удостоюються презирством з боку імущих класів. Звичайно ж, ніхто з «винних королів», задовольняють запити аристократії, не займався поліпшенням якості джина, ні про яке різноманітності марок не могло бути й мови. У XIX столітті ставлення до джина в суспільстві змінилося. Виробники поступово почали працювати над якістю напою, джин перестав викликати стійку асоціацію з приреченістю і убогістю. Він перетворився на улюблений напій еліти, з численними марками, різноманітністю «букетів» на будь-який смак і відповідною ціною, яка зробила його недоступним простим смертним. Суворий етикет Великобританії зробив джин напоєм виключно чоловічим. Зазвичай його подавали у післяобідній час, коли джентльмени збиралися в камінній залі для обговорення фінансових справ і політики. Дорогий джин і дорогі сигари - ось класична картина вищого світу Сполученого Королівства XIX століття. Після винаходу коктейлів джин ще більше зміцнив своє становище. Зараз джин продовжує займати тверде становище серед «білих спиртних напоїв» в багатьох країнах світу. Його фортеця складає близько 45 градусів, найчастіше його використовують як основу для коктейлів або розбавляють його тоніком з хініном. Нерозбавленим джин п'ють в основному в Голландії.

Який вибрати напій
Хоча джин проводиться в багатьох країнах світу, існують усього два його види, що відрізняються за способом виробництва - голландський і лондонський. Однак назви типів джина зовсім не означають, що вони виробляються винятково в цих країнах. Джини, особливо сухі, активно виготовляють у США та більшості країн Європи. На питання про те, який з них краще, відповісти важко, тому що як перший, так і другий мають унікальні та своєрідними властивостями. Однак скажемо по секрету: чим «суші» напій, тим сильніше він, як кажуть цінителі і фахівці, «дає по кулях».
Принцип виготовлення лондонського джина полягає в тому, що в зерновий спирт, безбарвний і без запаху, додаються ароматичні компоненти і дистильована вода. Фортеця сухого джину коливається від 40 до 47%. Англійські джини у свою чергу діляться на три види.
London Dry Gin - сухий джин вищої якості, отриманий методом дистиляції, тобто відноситься до категорії distilled gin. Не містить цукру.
Plymouth Gin относітсяккатегоріі distilled gin, каки London Dry Gin. І також означає різновид джина, а не просто місце його виробництва (Плімут - місто на південному заході Великобританії в графстві Девоншир).
Yellow Gin - джин бурштинового кольору, який він набуває під час старіння в дубових бочках, що містили херес. Зустрічається дуже рідко.
Голландський джин відрізняється від англійського тим, що ялівцеві ягоди спочатку змішують із зерновим суслом, а потім методом перегонки отримують так зване «солодове вино» з вмістом спирту 50-55%. Його розбавляють водою, знову додають ялівець і інші добавки, і переганяють вдруге. Фортеця готового продукту зазвичай становить близько 35%.

Колір, аромат і витримка напою
Як правило, джин безбарвний. Проте буває і з бурштиновим відтінком (витриманий у дубових бочках). Характерний смак і аромат джину надають ягоди ялівцю.
Для голландських джинів витримка обов'язкове. За часом витримки вони поділяються на 3 типи:
• наймолодший і найдешевший тип Jonge;
• середньої витримки (кілька років) - Oude, витримується кілька років у дубових бочках, бурштинового кольору;
• старий Zeer Oude (ZO), дуже старий ялівцевий напій. Це найдорожчий з дженеверов. Іноді розливається в керамічні пляшки. Найбільш поширені марки - Bols, Bokma і De Kuyper.
З англійських джинів (якщо не вважати Yellow Gin) тільки Seagram's Extra Dry піддається тримісячної витримці в дубових бочках, для інших марок ця технологічна операція не застосовується.

Популярні сорти напою
Beefeater Dry Gin
Єдина марка джина, виробленого в Лондоні. Виготовляється з 1863 р. компанією James Burrogh. При його виробництві використовується спеціальний метод, званий «просоченням»: рослинна ароматичне сировину наполягають в спирті протягом 24 годин перед початком дистиляції. До складу сировини входять ягоди ялівцю, коріандр, дягель, мигдаль, висушена на сонці цедра севільськіх лимонів і апельсинів і ряд інших інгредієнтів. Використовується тільки очищений пшеничний спирт, який не має запаху і дуже м'який на смак. Після випарювання настою протягом 7-8 годин виходить 40-відсотковий сухий джин з приємним м'яким букетом, в якому переважають тони апельсина і лимона і добре виражений ялівцевий акцент. У напою приємний, повний смак, кілька пряний. Компанія James Burrogh випускає також джин Вееfeater Crown Jewel з тонкими, не настільки чітко вираженими цитрусовим і ялівцевим ароматами в букеті, де домінують більш легкі ефірні нотки. Фортеця - 47,3%.

Gordon's Dry Gin
Невитриманий 40%-ний напій, що виготовляється звичайної дистиляцією зернових спиртів (ячмінного, житнього або пшеничного) з додаванням ялівцевих ягід, а також коріандру, кореня дягелю, кориці та цедри лимона. У цього сухого джину насичений аромат ялівцю з апельсиновими і суничними тонами, смак його чистий, що бадьорить, з трохи терпким присмаком. На етикетці зображено голову кабана, що колись прикрашала бойові щити войовничих предків Олександра Гордона.

Tanqueray
Одна з найбільш популярних марок джина преміум-класу, що зумовлено його високою якістю. За традицією цей джин разом з тим один з найбільш ароматних. Його зрілий, насичений пряний букет містить тону коріандру та ялівцю. Існують такі види джина цієї марки: Tanqueray London Dry Gin (сухий, 43,1%); Tanqueray Rangpur (з відтінком лемандріна, 41,3%); Tanqueray Ten (випускається з 2000 року для ринків США, Канади та Японії, також його можна придбати в магазинах Duty free, володіє свіжим ароматом і чудово збалансований смак з тонами цитрусових фруктів, м'якими ялівцевими відтінками і нотами ромашки).
Які келихи краще вибирати для напою
Келихи для джина застосовуються прямі, з товстим дном - олд-фешн. У келих на 1 / 3 наливають джин, а потім додають тонік і лід. Коктейлі з джина перед подачею зазвичай охолоджують. Тому навіть склянки перед подачею бажано тримати в холодильнику. Якщо планується пити джин в нерозведеному вигляді, необхідні маленькі чарки (30-50 мл).

Як і з чим пити напій
Як вже говорилося, найкращі супутники напою - тонік і лід, добре поєднуються з напоєм вермути, лимон, оливки, мариновану цибулю. Це чудовий елемент для змішування, ароматний, м'який, з великими можливостями. Вживають його і з фруктовими соками, колою або іншими безалкогольними напоями. Джин у чистому вигляді неможливо пити маленькими ковтками або втамовувати спрагу їм, тому п'ють його залпом, як горілку. А щоб послабити обпалюючий смак цього напою, його потрібно закушувати, але ні в якому разі не запивати. Зазвичай джин п'ють на початку застілля - для порушення апетиту і зняття деякої напруги. Для отримання максимального задоволення від джина, напій слід підготувати, зокрема: добре охолодити. Оптимально буде поставити пляшку з джином і келихи в морозильну камеру приблизно хвилин на 10-15. Джин найкраще пити, коли він сильно охолоджений або крижаний. Сервірування столу, на якому з'явиться джин, не відрізняється чимось особливим. Головне правило - вона повинна бути витримана в строгих і скромних традиціях - нічого зайвого, вигадливого. Простота - найкращий супутник для прийняття джина.

Краща закуска до напою
Класична закуска - це риба, дичина, всілякі копченості або тверді сорти сиру. Поширеною закускою служить гаряче м'ясо з різними гарнірами (тушкованою капустою, картопляним пюре, зеленим горошком). В якості холодних закусок до джину подають сир, бутерброди, салати, холодець. У принципі, під джин йде будь-яка наявна закуска: паштети з курятини або свинини, мариновані гриби, будь-які солоності власного приготування. До джину можна подати бутерброди з зернистою ікрою (червоної або чорної). З фруктів ви можете подати жовті яблука, персики, абрикоси, аличу, зелений виноград, банани, порізані шматочками. Підійдуть і цитрусові - апельсини, лимони, і особливо смачно пити джин з грейпфрутом. Джин чудово поєднується із солодкими стравами: з шоколадом, шоколадними цукерками, мармеладом, пастилою і зефіром. Ви можете подати до джину тістечка. Але вони повинні бути повітряними і некалорійним. До напою можна також подати желе, муси, джеми.

Коктейлі з напоєм
Джин дуже добре підходить длясмешіванія, оскільки добре поєднується з багатьма напоями. Як правило, в коктейлі додають лід.
Коктейль «Північне сяйво»
Інгредієнти:
Джин ... 20 мл
Вермут ... 20 мл
Лікер «Полар» ... 20 мл
Лід ... 1-2 кубика
Спосіб приготування: змішайте джин, вермут і лікер «Полар» у широкому низьких келиху. Додайте лід і прикрасьте край келиха цукровий «інеєм».

Часті питання про напій
Чи правильно пити джин в чистому вигляді, або все ж таки краще в коктейлях?
Як кажуть, скільки людей стільки й думок, тому не можна назвати лише один універсальний спосіб вживання джина. Хтось віддає перевагу пити чистий джин, і в цьому немає нічого поганого, оскільки високоякісний напій має свої переваги. З самого першого ковтка він дає сильне відчуття холоду у роті, але буквально через декілька секунд ви відчуваєте палюче дію алкоголю. Зазвичай нерозбавленим п'ють голландський джин в силу його специфічного смаку і аромату, в крайньому випадку додають воду, для того щоб він став трохи м'якше і легше для пиття. Але, на жаль, мало хто може гідно оцінити джин в чистому вигляді або з льодом, вважається, що саме в коктейлях він ідеально розкриває свої смакові якості. Джин чудовий елемент для змішування, ароматний, м'який, з великими можливостями, ось чому існує так багато коктейлів на його основі. В основному в сумішах і коктейлях використовують англійську джин, а разбавителями можуть бути будь-які безалкогольні напої.

Бажано вживати джин жінкам?
Безумовно, ніякі правила не забороняють вживання напою прекрасною половиною людства. Більш того, джин ще називають самим жіночим з чоловічих напоїв. Однак з огляду на високу міцність, жінкам усе-таки краще вживати напій розведеним, у складі коктейлів.

Правила хорошого тону
• Пити джин охолодженим.
• Робити коктейлі з напоєм, розбавляти його з тоніком, льодом, вермутом.
• Подавати джин з лимоном, оливками, маринованою цибулею.
• Подавати напій як аперитив.

Поганий тон
• Пити напій і коктейлі з нього у великих кількостях.
• Подавати для джина в чистому вигляді великі чарки.