• Объявления



Капусняк український

Кулинарные рецепты приготовления первых и вторых блюд, рецепты супов, гарниров.

Капусняк український

Сообщение Повариха » 14 фев 2012, 20:58

Рецепт капусняка українського


Жодне застілля в селах на Черкашина не обходиться без капусняку. Не знає з недовірою вдивляється в подану юшку: не то каша з капустою, не то якийсь загущений борщ і, цілком можливо, не доторкнеться до цієї їжі, віддавши перевагу іншим страв.

Звичайно, страва не королівське, виготовлене з невибагливих продуктів, які завжди можна запасти в сільському будинку для святкового столу, але смачне і поживне.

Капусняк готують тільки в Україні, зокрема в районах центральної України. Його з повною впевненістю можна віднести до страв української національної кухні.

Навіть в одному селі капусняк готують по-різному. У нього можуть додаватися чи ні окремі складові продукти і спеції, в пост він може бути приготований пісним. Кожна господиня при приготуванні капусняку має свободу для прояву своїх кулінарних напрацювань.

Тут представлена ​​одна з технологій приготування цієї страви.

Для приготування чотирьох порцій беруться:

Свиняче, яловиче, куряче (яке є в наявності) м'ясо з кістками. Можна використовувати одночасно два або три види порубаного м'яса. Для нашого випадку візьмемо дві порубані надвоє курячі ніжки і три порубаних на шматочки свинячих реберця.
Чверть склянки пшона.
Чверть склянки рису.
Капуста дрібно нашаткована - 400 гр.
Картопля очищений - 2 шт. середньої величини.
Картопля, натертий на тертці - 2 шт. середньої величини.
Томатний сік або розведений кип'яченою водою томатний соус (далі - соус) - півлітрова банка.
Дві дрібно порізані цибулини.
Дві нашатковані на тертці морквини.
Цибулю, моркву, зелений перець, олія (смалець) - для засмажкою.
Чорний перець, лимонна кислота, оцет, лавровий лист, кріп, сіль.
Порядок приготування:

В 4-х літрову каструлю заливається 2 літри води, укладається м'ясо, лавровий лист і вона ставиться на вогонь. Вода підсолювати. М'ясо вариться приблизно 40 хвилин, періодично знімається пінка.

Нашаткована капуста укладається в миску, заливається півтора - двома склянками томатного соку (соусу). Сюди ж подаються пшоно, рис і нашаткована моркву. Все перемішується і залишається нудитися до готовності м'яса.

Через 40 хвилин варіння м'яса в каструлю з помішуванням додаються підготовлені в мисці інгредієнти (капуста, пшоно, рис, моркву з томатним соком).

Сюди ж подаються дві перерізані навпіл картоплини і дві дрібно нарізані цибулини. Періодично проводиться помішування вмісту каструлі.

По готовності картоплі він витягується з каструлі, давиться і відправляється знову в каструлю.

Після цього в каструлю з помішуванням подається натертий на тертці картоплю.

Вміст в каструлі має дійти до напіврідкого стану (стану рідкого киселю). При необхідності до потрібного стану можна розбавити його томатним соком (соусом) або загущатися додаванням тертої картоплі.

До цього часу повинна бути готова зажарка, якою заправляється страву. Для її приготування використовується свинячий жир (смалець або сало) - близько 100 гр., Соняшникова олія - ​​близько 100 гр., Дрібно нарізана цибулина, нашаткована на тертку морквина, дрібно нарізаний зелений перець, томатний сік (соус) - приблизно 1 стакан. Все це підсмажується (пасерують) на сковороді з помішуванням до пожовтіння лука і додається в блюдо.

Одночасно туди подається 100 гр. вершкового масла.

В кінці в каструлю додається чорний перець, лавровий лист.

На любителя - кислий смак страви може посилюватися додаванням томатного соку або оцту або лимонної кислоти.

Страву при необхідності підсолювати за смаком і заправляється дрібно нарізаним кропом, петрушкою, перемішується і залишається на малому вогні ще на 20 хвилин.

Після цього каструля знімається з вогню, загортається рушниками і спеціально приготованим ковдрою. Блюдо запарюється і до подачі на стіл зберігається в гарячому стані.

Капусняк розкладається по глибоких тарілках (мисок) і подається на святковий стіл як першу страву.

Ви скажете, що мовляв, все переварено і пересмажені, все, що й було корисного - зникло. Але так готують. Приємного апетиту!
Аватар пользователя
Повариха

 
Автор темы
Сообщений: 232
Темы: 205
Зарегистрирован: 18 ноя 2011, 22:50
Откуда: Запорожье
Благодарил (а): 10 раз.
Поблагодарили: 6 раз.

Объявления

Вернуться в Рецепты первых и вторых блюд

Кто сейчас на форуме

Зарегистрированные пользователи: Yandex [Bot]




cron
Яндекс.Метрика