Страница 1 из 1

Пісний борщ (з бичками)

СообщениеДобавлено: 05 мар 2012, 21:19
Эльвира
Пісний борщ (з бичками)

Літній борщ з бичками і квасолею. Можна вживати і холодним.

З вечора заливаємо склянку квасолі холодною водою і ставимо на ніч набухати.

Ще нам знадобляться бички. Краще морські або Лиманська. (Якщо немає свіжих, в принципі підійдуть і консерви в томаті, які додавайте в самому кінці).
Попросила чоловіка взяти штучок шість бичків .... він і взяв рівно шість штучок (в результаті довелося спішно шукати каструлю великих габаритів, куди і переїхав майбутній борщ).

А ще будуть потрібні овочі:
Картопля, капуста, морква, цибуля, буряк (Який москалі кличуть - «буряк» ;)), часничок, зелень. І томатна паста. З розрахунку на шестилітровим каструлю (відшукалася таки у мене така!) Приблизно стільки:

Бички обвалюють у борошні й обсмажуємо на сковороді (В цей час ставимо квасоля на вогонь - нехай провариться. В цей же час починаємо очищення овочів).

Смажити сильно не треба. Злегка обсмажити до рум'яної скоринки:

Викладаємо бичків на тарілку і відкладаємо вбік, їх час ще не настав:

Квасоля закипіла, в киплячу воду висипаємо картоплю, порізану кубиками:

Солимо, додаємо чорний перець горошком, лавровий листочок:

І червоний гострий перець (зовсім трошки, аж надто він гострий):

Поки картопля з квасолею варяться, ріжемо моркву соломкою, викладаємо на сковородень (в цей час ріжемо так само соломкою бурячок):

Поки різали буряк, морква обсмажити, вивалюємо на сковороду Буряк:

Ріжемо лук, і теж на сковорідку до коренеплодів:

Нехай вони обсмажуються. Настав час пекінської капусти (В цьому борщі можна використовувати і білокачанну капусту і щавель. Різниця буде лише в часі варіння. Білокачанну додамо відразу з картоплею, а щавель - вже під кінець, із зеленню. Ну а пекінську - ріжемо і всипаємо в майбутній борщ зараз). Не бійтеся, весь цей качан нам не знадобиться, нарізаємо половину:

Трохи подрібнюємо:

І в каструлю. Рідини в каструлі трохи більше половини. Більше й не треба, бо як потім додасться зажарка (з тією рідиною, в яку після висипання засмажкою в борщ збираємо всілякі нісщачкі зі сковорідки), ще й бички займуть свій законний обсяг. Так що можна не переживати, каструля буде повна.

Поки виконували шаманські танці з капустою, корнеплодікі на сковорідці приспіли, можна додавати томатну пасту:

Сіль, перець, якісь спеції за смаком (я, як правило, обмежуюся лише сіллю з чорним меленим перцем) та сім чайних ложечок цукру (нагадаю: на шестилітровим каструлю. На трилітрову - ложки 4-5). Перемішуємо. Додаємо трішки водички. Нехай доходить.

Як дійшло - вивалюємо в борщову каструлю:

Видавлюємо в каструлю часник:

Настав час бичків: вивалюємо і їх в каструлю. (Якщо не було свіжих, а користувалися консервами в томаті, то консерви додамо після зелені).

і зелень. І залишаємо борщик в спокої: нехай прокипить.

Прокіпел. Головне не перекип'ятити, щоб бички не розвалилися.

Вимикаємо газ під каструлею, накриваємо кришкою і даємо настоятися. Не менше півгодини. Борщ взагалі категорично забороняється їсти відразу після закінчення готування.
Як настоїться, подаємо на стіл зі сметаною, часничком і горілочкою (за смаком). Так як борщ - це не суп, то під визначення професора Преображенського про недорізаний більшовиками поміщиків, закушують горілку супом ми не потрапимо. Ми будемо оперувати закускою гарячою, а саме - борщем:

Приємного апетиту!