Страница 1 из 1

Різдвяна кутя з пшениці з маком

СообщениеДобавлено: 21 мар 2012, 19:11
Кнопа
Як відомо, чим смачніше і ситніше кутя - тим багатше буде сім'я в новому році. Тому для приготування куті варто взяти побільше «щедрість» - горіхи, родзинки, халву, мед. Сьогодні я пропоную традиційний рецепт приготування різдвяної куті, в яку при бажанні можна додати все що вам сподобається.

Отже, як приготувати смачну різдвяну кутю?

Нам потрібно:

1 стакан - очищеної пшениці
1/2 склянки - маку
1/2 склянки - грецьких горіхів
1/2 склянки - меду
1 стакан - родзинок

Приготування різдвяної куті з пшениці з маком:

Пшеницю замочуємо не менше ніж на 2:00 (краще - на ніч). Потім гарненько промиваємо кілька разів, щоб вода була прозора. Заливаємо водою у співвідношенні один до двох. Солимо й варимо на невеликому вогні близько години. Найкраще варити в чавунному казанку, інакше пригорить, пшенична каша в'язка.

Тим часом замочуємо в окропі мак і ізюм.Орехі трохи подрібнюємо і обсмажуємо на сухій сковороді (так запах у них приємніше і смак солодший). З маку і родзинок зливаємо воду.Мак растераем в ступці, або перемелюємо двічі на м'ясорубці. Він повинен пустити молочко.

Мед, якщо дуже густий - розігріваємо злегка на водяній бані.
Готова пшенична каша повинна бути не крута, а рідкуватий, адже вона ще здорово загусне при охолодженні. Всі інгредієнти змішуємо і пробуємо. Якщо недостатньо солодко - додаємо мед або цукор. Якщо занадто густо - кип'яченої водички або молока. Якщо рідко - кутя сама загусне.