Страница 1 из 1

Літнє меню для Вашого здоров'я

СообщениеДобавлено: 11 мар 2012, 12:54
Кухар
Літнє меню для Вашого здоров'я
Літо-чудова пора для активного відпочинку, довгих прогулянок, цікавих подорожей. Але літо також-це прекрасне і найбільш підходящий час для того, щоб привести свій організм в порядок. «Як?» - Запитаєте Ви, а ми відповімо - «Зсередини!».
Зима-складне випробування для травної системи. Важка рясна їжа, потрапляючи в шлунок, довгий час там перетравлюється, викликаючи неприємні відчуття перевантаженості, надмірного насичення. Але це не найгірше, найгірше те, що наш організм сильно страждає від скупчуються в ньому шлаків.
Влітку дуже легко допомогти собі за допомогою вельми корисного і простого меню. Не треба бути висококваліфікованим шеф-кухарем, щоб зуміти приготувати диво - блюда, з яких це меню складається. Тим більше самі необхідні інгредієнти ростуть прямо на Вашому городі-це, як Ви вже здогадалися, смачні та корисні овочі.
Пропонуємо Вашій увазі просте меню на один день літнього раціону.
Вранці приготуйте яєчню з зеленню і салат. Яєчня робиться так: візьміть зелень кропу, петрушки, кінзи (будь-яку - на Ваш смак), дрібно порубаєте її, зсипте в невелику ємність (наприклад, келих або піалу). Необхідна кількість яєць (з розрахунку три штуки на двох) розбийте в ту ж ємність, посоліть до смаку і добре перемішайте разом із зеленню. Отриману масу вилийте на розігріту з невеликою кількістю рослинного масла сковороду (вогонь повинен бути середнім) і доведіть до готовності.
Салат можна приготувати з таких інгредієнтів: зелені салату, огірків, томатів. Зелень можна (і бажано) додавати найрізноманітнішу: петрушку, кріп, базилік, кинзу, фенхель ... Фантазуйте, вибирайте «вітаміни з грядки» на свій смак. Всі складові салату порубаєте ножем, додайте трохи рослинного масла, посоліть, перемішайте як слід. Ні в якому разі не використовуйте майонез! Ви ще зможете наїстися ним під час довгої зими, коли столи ломляться від салатів типу «олів'є», «оселедця під шубою» і їм подібних.
На обід радимо приготувати такі страви: легкий суп з фрикадельками, відварну картоплю з маслом і зеленню.
Готувати їх простіше простого! Налийте у дві каструльки води. В одну покладіть добре промитий молода картопля. Чистити його і різати бульби не потрібно: по-перше, тому що в шкірці картоплі міститься джерело вітамінів, а по-друге, якщо варити картоплю цілком, то вітаміни, що містяться в ньому, не зруйнуються, і Ви максимально зберегти їх користь. Поставте цю каструльку на вогонь-це буде друге. Поки воно вариться, займіться супом. Спочатку необхідно «зліпити» фрикадельки: пісну свинину поріжте на дрібні шматочки, половину цибулини розріжте на кілька частин і перейдіть все це через м'ясорубку або зробіть фарш в кухонному комбайні. Потрібно в фарш розбити одне яйце, щоб він «тримав форму». Після того, як Ви ретельно перемішайте фарш, зліпити з нього маленькі кульки-фрикадельки. Покладіть їх варитися в другу каструлю з водою. Далі молоді зелене листя капусти і картоплю наріжте і покладіть в киплячу воду (до фрикадельок). Приготуйте заправку: одну головку ріпчастої цибулі (разом з зеленими пір'ям) дрібно порубати і покладіть в розігріту з невеликою кількістю рослинного масла сковороду. Підсмажуйте лук до тих пір, поки він не стане золотистого відтінку. Додайте до нього натерту на великій тертці моркву (1 штуку) і тушкуйте ще небагато. Додайте цю масу в каструлю з картоплею, капустою і фрикадельками.
Варіть суп близько 15 хвилин на невеликому вогні, посоливши і додавши приправи по Вашому смаку.
І ось, коли суп розлитий по тарілках, а картопля, политий маслом, гіркою височіє в центрі столу, залишається додати останні штрихи: запропонувати обідають чорний хліб і сметану до супу, а картопля щедро посипати дрібно посіченою зеленню. Який саме? Знову ж таки, вибирайте на свій смак.
На вечерю приготуйте відварений рис з салатом і рагу зі свіжих кабачків. Рис візьміть круглозерний і варіть його, постійно помішуючи, до готовності.
Салат можна приготувати такий же, як і на сніданок, урізноманітнивши його редисом або ріпою.
Рагу робиться зі свіжих молодих кабачків. Чистити їх не потрібно, достатньо просто добре вимити. Наріжте кабачок (або два) кубиками, томати - півкільцями. Все це покладіть в казан або «качатницю» (посуд із чавуну), на дно якої налито рослинне масло (так, щоб воно добре прикривало дно), накрийте кришкою. Поки кабачок з помідорами гасяться, потріть моркву на великій тертці, дрібно порубаєте половину головки часнику (і зелень часнику теж). Ці інгредієнти також покладіть в казан і тушкуйте до тих пір, поки кабачки не перетворяться в однорідну масу. Не забудьте посолити за смаком.
Корисно під час будь-якої їжі ставити на стіл «овочеву тарілку» - порізані крупно солодкий перець, огірки, помідори, редис, ріпу ...
І яка ж трапеза без традиційного чаювання? Пропонуємо заварювати чай разом з листочками м'яти, меліси, смородини, малини ... Пам'ятаєте тільки, що будь-яке з цих рослин має певні властивості (листя смородини, приміром, мають сечогінний ефект, а м'ята і меліса заспокоюють), і дозуйте їх у потрібній кількості. Міцний, ароматний чай стане приємним завершенням будь-якої трапези і чудово прикрасить Вашу бесіду!
Цілком очевидно, що результати Вашого оновленого раціону будуть помітні не тільки Вам, але і оточуючим: приємно зміниться фігура, видужає здоров'я, а настрій буде життєрадісним і сонячним, як літній день!