• Объявления



Вміст кальцію в продуктах

Диетические системы питания. Как похудеть, как всегда быть красивым бодрым и здоровым… Питание для беременных и кормящих грудью женщин. Здоровый образ жизни обсуждаем и оцениваем диеты, диетические продукты. Красота и здоровье

Вміст кальцію в продуктах

Сообщение Повариха » 22 ноя 2011, 21:31

Вміст кальцію в продуктах.
Майже всі запаси кальцію в нашому організмі можна виявити в зубах і кістках. У нашому організмі приблизно 1,5 кг сполук кальцію. Вміст кальцію в кістках з кожним днем ​​змінюється, тому що він вивільняється, потрапляючи в кров, а поповнюється з їжі. Невеликі його кількості необхідні також і для гарного скорочення м'язів і згортання крові. У нашій крові обов'язково повинен бути присутнім кальцій. Нестача або відсутність кальцію в клітинах крові призводить до важких захворювань.

Кальцію найбільше міститься в молочних продуктах, особливо в продуктах з низьким вмістом жирів. Чим менше в них жирів, тим більше кальцію можуть вони містити. Але необхідну кількість кальцію можна отримати не тільки з молочних продуктів. Джерелами кальцію, а також вітамінів і мінеральних речовин, є багато інших видів їжі, такі, як овочі із зеленим листям, горіхи і насіннячка. Однак ви повинні знати, що в деяких листових овочах, насамперед у шпинаті і городній капусті, міститься багато щавлевої кислоти, яка зв'язує кальцій і тим самим перешкоджає його засвоєнню.
Про стан кісток необхідно піклуватися з молодих років. До 30-35 років кістки людини досягають пікової маси, коли вони володіють найбільшою щільністю і міцністю. Після 35 років починається втрата кісткової тканини, яка відбувається повільно і поступово. Ми втрачаємо близько 0,3% кальцію в рік. З віком знижується і можливість засвоєння кальцію, так що в старості потреби в цій речовині збільшуються. При нестачі кальцію в раціоні харчування, він виділяється з організму за рахунок запасів його у кістках. Кістки стають ламкими, пористими, менш міцними.

У жінок під час менопаузи і протягом декількох років після її закінчення втрата кісткової тканини прискорюється, досягаючи 3% на рік, що пов'язано з відсутністю жіночого гормону естрогену. Ось чому остеопороз вважається жіночим захворюванням. Цю хворобу ще називають "хворобою крихкості кісток", так як вона послаблює скелет, і кістки набагато легше ламаються. Остеопороз може призвести до вкорочення хребта, в результаті чого можуть з'явитися "вдові горб" і деформація хребта, як це буває у літніх жінок.

При остеохондрозі або остеопорозі кальцій не поступає з кров'ю туди, куди йому потрібно, а затримується в м'язах в тих місцях, де уповільнене кровообіг, і починає там осідати, збільшуючи свою концентрацію. Все це приводить до початку різних хворобливих проявів у м'язах, стає важко повернути шию, починають хворіти всі верхні відділи тулуба: плечові суглоби, коміркова зона, шийні відділи хребта.

Існують і інші фактори, які можуть збільшити небезпеку розвитку у жінок остеопорозу. Деякі з них від вас не залежать, наприклад раннє настання менопаузи або менопауза в результаті хірургічного втручання, спадкова схильність або вузька кістка. Але є чинники, які ви в силах контролювати - сидячий спосіб життя, куріння, недолік кальцію в раціоні. Саме вони ведуть до ослаблення кісткової тканини. Чим раніше ви почне боротися з цими шкідливими звичками, тим краще. Якщо ви відкладіть це років до 50-ти, ви забаритеся занадто довго.
Багата кальцієм дієта допомагає запобігти остеопороз.

Щоб кальцій використовувався як треба, необхідний вітамін D. Низькі рівні вітаміну D призводять до нестачі кальцію. При збільшенні кількості кальцію, що надходить або з продуктами, або у вигляді препаратів, важливо збільшити і прийом вітаміну D.

Вітамін D - цей жиророзчинний вітамін працює спільно з кальцієм, підтримуючи силу і здоровий стан крові і кісток. У дітей, які отримують недостатньо вітаміну D, розвивається деформація кісток (рахіт).

Кращими джерелами вітаміну D є жирна риба (на кшталт макрелі). Риб'ячий жир містить високі кількості вітаміну D та інші корисні незамінні жирні кислоти. Вітамін Д утворюється в організмі під впливом сонячного світла, але восени і взимку, коли сонця іноді взагалі не буває, це правило не працює. Крім того, у літніх людей здатність шкіри поглинати ультрафіолет знижена. Тому в зимовий час необхідно звернути особливу увагу на харчування.

Жінки, які хочуть звести до мінімуму небезпеку остеопорозу, повинні продумати програму щоденних добавок, до яких увійшли б полівітаміни та таблетки мінеральних речовин, добавки вітаміну С з біофлавоноїдами, кальцій, бор і цинк.

Низькі кількості кальцію часто бувають у тих, хто споживає багато фосфору. Фосфор (що знаходиться у всіх газованих напоях) також перешкоджає ефективному використанню кальцію. Співвідношення кальцію, фосфору має бути 1:1,5.

Кожен, що дотримується дієти без молочних продуктів, повинен подумати про прийом препаратів кальцію. Це особливо важливо для дітей та жінок під час вагітності та годування груддю. Якщо ви вживаєте і препарати заліза, і препарати кальцію, приймайте їх у різний час.

Хороша їжа допомагає нам зберігати здоров'я в дитинстві, юності, зрілому віці і навіть у старості. Фахівці з харчування прийшли до висновку, що одним з ключових моментів правильного харчування є збільшення споживання фруктів і овочів.

Продукти, що містять кальцій: молочні продукти (сир, молоко, йогурт), насіння кунжуту, консервовані сардини, насіння соняшника, горіхи, капуста (особливо броколі), овочі і фрукти.
Продукти, що містять вітамін D: риб'ячий жир, лосось, скумбрія, сардини, яйця.

Рекомендовані Всесвітньою організацією охорони здоров'я добові норми
споживання кальцію
• Діти до 3 років - 600 мг. • Діти від 4 до 10 років - 800 мг. • Діти від 10 до 13 років - 1000 мг. • Підлітки від 13 до 16 років - 1200 мг. • Вік від 16 до 25 років - 1000 мг.
• Дорослі від 25 до 50 років - від 800 до 1200 мг.
• Вагітні та годують груддю жінки, а також люди старше 50 років-від 1500 до 2000мг.


Забезпечити добову норму для організму тільки дієтичними заходами дуже важко. У літніх людей всмоктуваність кальцію в кишечнику значно знижена, тому, навіть з'їдаючи велику кількість молочних продуктів, отримати достатньо кальцію не вдасться. Крім того, висока жирність сиру, постачальника кальцію, не дозволяє вживати його у великій кількості через ризик підвищення холестерину. Проте вихід існує! Фармацевти подбали про нас і створили лікарські препарати, в яких вже містяться необхідні кісток кальцій і вітамін Д. Наприклад, препарати кальцій-Д3-Нікомед.


Якщо остеопороз вже виявлено, то препаратів кальцію і вітаміну Д недостатньо, вони не здатні відновити втрачену кісткову масу (але приймати їх все одно необхідно, щоб запобігти подальшим втрати). Для лікування остеопорозу існує ряд інших ліків, але їх приймають тільки за призначенням лікаря, вони вимагають особливого контролю і спостереження, тому займатися самолікуванням не варто. Отже, зробіть три простих кроки: оцініть фактори ризику, зробіть денситометрію, зверніться за порадою до лікаря.
Аватар пользователя
Повариха

 
Автор темы
Сообщений: 232
Темы: 205
Зарегистрирован: 18 ноя 2011, 22:50
Откуда: Запорожье
Благодарил (а): 10 раз.
Поблагодарили: 6 раз.

Объявления

Вернуться в Диеты и здоровое питание

Кто сейчас на форуме

Зарегистрированные пользователи: нет зарегистрированных пользователей




cron
Яндекс.Метрика