Страница 1 из 1

Купівля продуктів

СообщениеДобавлено: 22 ноя 2011, 21:36
Повариха
Купівля продуктів.

Коли я йду купувати продукти, завжди замислююся над тим, а свіжі вони. Може бути варто просто з довірою ставитися до магазину, в якому купуєш, якщо це магазин супер-або гіпермаркет. Але все-таки краще привчити себе перевіряти свіжість продуктів. Так, і завжди приносити з собою чек. Не раз мені доводилося про це згадувати, коли я вже вдома і розбираю свої покупки. А якщо купуєте на ринку, то увага до свіжості повинно бути ще більш суворе.

Як же визначити свіжість продуктів? За деякими моїми спостереженнями, а десь за підказками більш досвідчених в домашньому господарстві, тепер і я можу чимось поділитися.

Молоко, сметана, сир.
Гарне молоко повинно бути густим, чисто білого кольору. Якщо молоко розбавлене водою, воно рідке й має колір з блакитним відливом. Свіжа сметана повинна мати густу однорідну консистенцію, білий або жовтуватий колір, смак з ледь помітною кислинкою. Але на смак, звичайно в супермаркеті не спробуєш, та й колір не завжди побачиш (все залежить від упаковки). Перш ніж купити сметану або йогурт у герметичній упаковці, потрясіть її. Якщо продукт надто рідкий, значить, він був приготований з порушенням технології або не витримана зазначена на упаковці жирність.

Яйця.
А от з яйцями набагато складніше. Зовні не визначиш. Хіба тільки вдома перед вживанням для якогось омлету або пирога.
Налийте в півлітрову банку воду і розчиніть 1 столову ложку солі, після чого опустіть яйце. Якщо воно опуститься на дно, значить яйце свіже. Яйце середньої свіжості буде плавати десь посередині, а якщо яйце спливе, його не можна вживати в піщу.Можно вчинити так з кожним яйцем, якщо час є. А якщо ні, спочатку розбивайте яйце в окремий посуд, щоб не зіпсувати всі свої труди. А що, якщо всі яйця опустилися на дно? Ось тоді і знадобиться чек.

Риба.
Свіжа риба покрита прозорою слизом. Луска гладка, чиста, блискуча, щільно прилягає до тіла. Очі прозорі, блискучі, опуклі, пружні. Зябра без слизу, світло-або темно-червоного кольору, з характерним рибним запахом. М'язова тканина пружна, щільно з'єднана з кістками, насилу відокремлюється від них. Якщо натиснути пальцем, то ямка швидко зникне. Якщо занурити свіжу рибу у воду, то вона не тоне. Якщо риба була заморожена свіжою, то при розморожуванні еластичність її тканин відновлюється.

М'ясо
Якщо ви купуєте яловичину, зверніть увагу на її колір: він повинен бути темно-червоним, але в той же час яскравим. Бурі включення і всякі патьоки неприпустимі.

Фрукти і овочі
Не купуйте виноград дуже яскравого зеленого кольору. Він виявиться дуже кислим.
Ні в якому разі не вживайте в їжу позеленілий або пророслий на світлі картоплю, тому що в ньому накопичується отруйна речовина соланін.

І нарешті, про наше улюбленому напої - кава.
Хороший розчинна кава відрізняється легким поблесківаніем гранул. Якщо ж гранули тьмяні, значить кави низької якості.


Не варто також спокушатися зниженими цінами продуктами, термін придатності яких закінчується завтра.
Ось така кулінарна філософія.