Страница 1 из 1

Властивості моркви.

СообщениеДобавлено: 22 ноя 2011, 21:42
Повариха
Морква була відома вже древнім грекам і римлянам. І використовували її не тільки як харчова рослина, але і як лікарська. Гіппократ рекомендував морква при туберкульозі, каменях у нирках, геморої, для поліпшення зору і інших захворюваннях. На Русі з'явилася моркву в 16-му столітті і застосовувалася як проносне, при недокрів'ї, для лікування ран і опіків, а також при хворобах очей, нирок і печінки. З причини великого вмісту каротину морква рекомендується їсти в сирому вигляді з маслом або сметаною при сухості шкіри, порушенні росту волосся, захворюванні нігтів. Морква - справжня комора вітамінів. У коренеплодах є вітаміни В1, В2, В6, В12, Д, Е, Н, Р, РР. Для задоволення добової потреби людини у вітаміні А (у нього перетворюється каротин під впливом ферменту печінки) досить з'їсти 18 - 20 г моркви. Містить моркву і лецитини, фітонциди, мінеральні солі, цукор та інші корисні речовини.
• Морквяний сік, змішаний навпіл з молоком допомагає при кашлі і бронхіті. Приймають по 1 столовій ложці 6 разів на день.
• При запаленні верхніх дихальних шляхів рекомендується сироп з моркви, зварений з цукром. Приймають по 1 столовій ложці щогодини протягом дня.
• Морква лікують і ангіну. Її натирають на тертці, віджимають сік і на 100 грам соку додають 1 столову ложку меду. Цією сумішшю полощуть горло кілька разів в день, попередньо розбавивши склад кип'яченою водою наполовину.
• Свіжовичавлений морквяний з м'якоттю корисний при інфаркті, запорах і геморої. Пити натщесерце 150 - 200 грам.
• Чай з насіння моркви рекомендується при стенокардії та бронхіальної астми. Одну столову ложку насіння заварюють склянкою окропу, настоюють 12 годин, обгорнувши рушником. Приймають по півсклянки 5-6 разів на день.
• Свіжу кашку з натертої моркви прикладають до обмороженим і чи обпаленим ділянках шкіри, до ран і виразок. Це зменшує біль, знімає запалення, очищає рани від гною і загоює їх.
• Для оберігання шкіри обличчя від в'янення і появи зморшок, а також для її зміцнення роблять маску наступного складу: натирають на тертці дві моркви, додають в отриману кашку декілька крапель лимона, жовток яйця, кілька крапель оливкової або мигдального масла. Маску наносять на 20-25 хвилин, а потім змивають. Морквяні маски з яскраво забарвлених сортів надають шкірі обличчя деяку жовтизну (як легкий загар), блондинкам не рекомендується, а ось брюнеткам відтінок підійде.
• При підвищеній сальності волосся, якщо вони не дуже забруднені, шкіру голови змащують сумішшю з соку лимона та моркви в співвідношенні 2:1 за 1 -2 години до миття голови, на цей час покривають голову поліетиленовою плівкою і потім рушником. Після миття волосся спочатку обполіскують водою.